Elektraweb’i bünyesinde barındıran Talya Bilişimin Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal, şirketin 2022 performansını ve 2023 hedeflerini Turizm Güncel’e anlattı. 2022’de hedefi 12’den vurduklarını kaydeden Durukal, bu yıl bin 500 yeni otel hedeflediklerini ifade etti.
Bünyesinde entegre online rezervasyon sistemini, kanal yönetimini ve web tabanlı otel otomasyon programı Elektraweb’i barındıran Talya Bilişim, 2023 yılı için hedef büyüttü. 2022’de tüm hedeflerini yakaladıklarını açıklayan Talya Bilişimin Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal, 2023 yılı için de iddialı hedefleri olduğunu söyledi.
“2022’de yüzde 30 büyüdük”
2022 yılına agresif bir büyüme hedefi ve kullanıcı otel sayısını 1000’e (yüzde 30) çıkarma hedefiyle başladıklarını kaydeden Nilüfer Durukal, “Elektra 2022 başında bin 100 otelde kullanılıyordu, masaüstünde de 3 bin civarında kullanıcımız vardı. Yılı 2 bin 100 otel ile bitirelim dedik ve gerçekten 2 bin 117 ile bitirdik. İyi hedef koymak da önemli. Bu ne uçuk bir hedefti ne de düşük. Türkiye’de özellikle dövizin bu kadar arttığı zamanda döviz bazında büyümek kolay değil.
Biz son 2 yıldır hep döviz bazında büyüyoruz. Bir önceki yıl yüzde 25 büyümüştük, 2022’de yüzde 30 oldu. Nasıl oldu? Birincisi teknoloji elimizden tuttu. Elektraweb’i çok güncel ve iyi teknolojiyle geliştirmiş olmamızın faydası oldu. Kolay kuruluyor, kolay anlaşılıyor, otel çabuk öğrenebiliyor. Videolarını Youtube ve web sayfamıza koyduk. Birisi bir şeyi anlayamadığı zaman kolayca öğrenebiliyor.” dedi.
“Oteller için ek gelir kapısı oluştu”
Elektra’nın başta resepsiyon ve muhasebe olmak üzere otelin farklı departmanlarında kullanıldığını anlatan Durukal “Personel sezon ortasında değişse bile eğitim tekrarı yapabiliyoruz ya da eğitime ihtiyaç olmadan her programın içine koyduğumuz videolar sayesinde öğrenilebiliyor. Bu iki taraf için de çok efektif oldu. Bunun dışında programa birçok yeni özellik ekledik. Pandemi zamanı temassız uygulamalar çok öne çıkmıştı. Misafirin kendi kendine otel içinde hareket edebilmesi, sipariş vermesi gibi… Uygulamaya dahi gerek olmadan QR kod sayesinde misafir istediği bir şeyi, istediği bir saatte bulunduğu yere getirtebiliyor ve parasını da kredi kartıyla ödeyebiliyor. Oteller de bunu ekstra bir gelir kapısı olarak gördüler. Fazladan bir şey sattılar buradan. Havalimanı transferinden, golf rezervasyonuna kadar birçok şeyi buradan sattılar…” diye konuştu.
“Dijital sipariş dönemini başlattık”
2022 için yaptıkları en temel şeyin uygulamalarda kredi kartı kullanımını genişletmek olduğunu kaydeden Talya Bilişim Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal “Misafirler sadece kredi kartıyla değil, diğer araçlarla da ödeme yapabilir hale geldiler. Kare kodla ödemeyi tamamlayabiliyor, siparişini kendisi oluşturabiliyor. Genellikle dijital menü kullanılıyordu restoranlarda. Bu kapsamda Elektra sadece dijital menü değil, dijital sipariş dönemini başlatmış oldu. Ben siparişi kendi kendime vereyim, ödemeyi de kendi kendime yapayım. Bir nevi garsonsuz bir uygulama oluyor. Bunun aynısını resepsiyonda da yapmıştık. Ön büroya dijital check in yaptık. Misafir otele girdiği zaman fotoğrafını ve kimliğini çekip koydu. Dijital bir imza attı ve oda kartını aldı. Bu uygulamayı Hollanda’daki Corendon’un bir oteli kullanıyor. Ön büroda kiosklar var. Müşterinin adına rezervasyonu var zaten. Hemen check-in’ini yapıp oda kartını alabilir, QR kod oluşturabilir ya da telefonuna gelen şifreyle kapasını açabilir.
“Airbnb küçük oteller için önemli”
Elektra’nın kanal sayısını artırdıklarını, Airbnb’nin de eklendiğini anlatan Durukal, Airbnb’nin özellikle küçük oteller için hayati önemde olduğuna dikkat çekti. “Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla hem seyahat edip hem çalışanlar için küçük evler de öne çıktı. Bazı büyük oteller küçük evlere dönüştü bu süreçte. Tam tersi de oldu. Oda sayısını azaltıp daha büyük odalarda kaliteli hizmet verenler de oldu. Bunlar da Airbnb çok kullanmaya başladılar. Airbnb 2022’de aktif ve öne geçmemizi sağlayan bir kanal oldu.” diyen Durukal, değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti:
“Kanal yönetimini ön büronun parçasıymış gibi veriyoruz”
“Bir biz kanal yönetimini ön büronun bir parçasıymış gibi veriyoruz. Otelin kendi sayfasından alınan online rezervasyon otel için çok önemli. Çünkü hiç kimseye komisyon verilmiyor. Otomatikman minimum yüzde 15 cebinde. Dolayısıyla otel sitelerinden alınan rezervasyonlarda sadakat uygulamalarını çok aktif hale getirdik. Bu da ilgi gördü. Müşterilere konaklamadan ve harcamadan puan kazandırdık. Tesis özelinde kazanılıyor bu puanlar. Örneğin bir otelinde kalan misafire öbür otelinde de kalması için indirim veriyor. Hem butik oteller hem de 600 odalı oteller var program kapsamda.
“Pazar payınız büyüdü”
Pazar payımızı büyüttük. Elektra’nın masaüstünde yaklaşık 3 bin kullanıcısı var, Web’de 500 kadar var. Kalan bin 700 tanesi yeni otel. Dolayısıyla Elektra’nın bünyesi çok ciddi bir oranda büyümüş oldu. Bizden sonra gelen otel yazılımlarından iki kat daha fazla referansımız var. Elektra 5 bin küsür otelde kullanılıyor. Diğerlerinin hepsini toplasanız 2 binde anca kalır.
“2023 hedefimiz 1500 yeni otel”
2022 yılında biraz uçtuk. Bence bunu yine başaracağız. 1500 yeni otel hedefliyoruz. Neye güveniyoruz? Türkiye kendi kendine çok güzel gidiyor. Bunun dışında yurt dışı için çabamız var. Elektraweb‘i 24 ülkede kullanılıyor. Bunu daha yaygın hale getirmek istiyoruz. Hem uluslararası fuarlarda çok ilgi görüyoruz hem bu bölgelerde turizm sektöründeki firmalara tanıttığımızda olumlu geri dönüşler alıyoruz. Çok ilgi gösteriyor ve otellere götürmek istiyorlar. 2023 bizim için yurt dışında daha da yaygınlaşma yılı olacak.
“Gelişmekte olan pazarları hedeflemiştik ama gelişmiş pazarlarda da ilgi gördük”
Biz yurt dışında Doğu Avrupa, Balkan ülkeleri ve turizmin gelişmekte olduğu yerleri hedeflemiştik. Fakat ilginçtir turizmin gelişmiş olduğu yerlerde de ilgi gördük. İspanya, İtalya, Almanya, İngiltere başı çekiyor. İngiltere’de iki otel kullanıcımız oldu, Almanya’da 4 oldu. Amerika’da bir otel… Bunlar kendileri bizi buldu. Biz onlara gitmedik. İnternet üzerinden bizi buldular. ‘Biz ürünü inceledik, merak ettik. Bir demo görmek istiyoruz. Sorularımız var. Bu sorulara cevap verebiliyorsanız biz bununla devam etmek istiyoruz’ dediler. Tamamen online oldu bütün süreç. Bu sene anlaşması yapılmış bazı gruplar var Türkiye’de. 2023’te bunlar hayata geçecek.
Yeni iş birliğini ITB’de duyuracak
Almanya’da düzenlenecek ITB Turizm Fuarında yer alacağız. GIATA ile bir anlaşmamız oldu. GIATA otellerin bütün statik bilgilerini kanallara veriyor. Google’a GIATA veriyor o bilgiyi. Elektra ve GIATA anlaşması sayesinde, Elektra kullanan bir otel bu bilgiyi ikinci defa başka bir yere girmeyecek. Şimdi bu işbirliğimiz ITB’de duyuracağız. Sanıyorum orta Avrupa’da Elektraweb şu an ki gibi ilgi görürse daha yaygın hale gelecek.
“Elektra ne pahalı ne de ucuz”
Elektra, en ucuz değil, en pahalı da değil ortalarda bir yerde. Fakat bir avantajı var. İçinde bir otelin ihtiyacı olacağı bütün yönetim tek pakette toplanabilmiş vaziyette. Dünyada başka bir alternatifi yok. Ön büro programıyla kanal yönetimi yapan var, sadece kanal yönetimi yapan var, ön büroyla beraber muhasebesi olan var ama bizimki gibi bütüncül bir bakış açsıyla geliştirilmiş bir program yok. Bizde 20 farklı modül var. Otelin içindeki bütün operasyona programla değebiliyoruz. Sadece muhasebe, ön büro yönetmiyoruz. Demirbaşını yönetebiliyoruz, personel yönetebiliyoruz. Personelin sadece bordrosunu değil KEP’le entegrasyonunu da yapabiliyoruz. Özellikle büyük oteller için bu hayati bir şey mesela. Aynı şekilde otelin satmak istediği SPA, golf sahası, transfer gibi ürünlere de çözüm geliştiriyoruz.
160 kişi çalışıyor
Bu yapının arkasında çok büyük bir yazılım ekibi de var. Şu an 160 kişiyiz. Yazılım ekibindeki en yeni mühendis minimum 10 senelik. Dolayısıyla çok ciddi saha tecrübeleri var. Otelin ihtiyacı nedir? Ben ne yapabilirim? Mevzuat değişikliklerini nasıl hayata geçiririz? Bütün bunlar çok hızlı yapılabiliyor. Dolayısıyla dünyada bir parça fiyatla ama asıl teknolojimizle rekabet ediyoruz. hem teknoloji iyi hem kapsam iyi hem de fiyatı makul.
“Elektra’yı halka açıyoruz”
Orta vadede Elektra’yı halka açıyoruz. Bir yazılım evini halka arz etme gibi bir planımız var. Dünyada daha fazla noktada tanınır ve bilinir olmayı hedefliyoruz. Büyük ağırlığımız Türkiye’de. Şu anda daha lokal görünüyoruz. Bu pasta daha da dengelensin istiyoruz. ‘Ana işimiz yazılım, bunu öğrendik. Gidip şimdi bir de otel alalım ve işletelim’ demedik, demeyeceğiz. Kendimizi teknoloji firması olarak tanımlıyoruz. Turizm ve sağlık teknolojileri konusunda çalışıyoruz.
Sağlık turizmi portalı
Şu an bir de sağlık turizmi ile ilgili bir portalımız var. MedikalTurizmComTr. Bu da sağlık turizmi konusunda çalışan firmaların ihtiyacı olan hem tanıtım hem sözleşme ve benzeri süreçleri yönetebileceği bir portal. Yani yurt dışından hasta gelmeden önce başlayacak. Raporlarını, tahlil sonuçlarını sisteme ekleyebileceği, doktorların online chat yapabileceği, Türkiye’ye geldikten sonra ister tedavisi ile beraber eşlenik tatil organizasyonunu aynı portal üzerinden planlayabileceği, doktoruyla her noktada bağlantıda kalabileceği bir sistem. Sigorta anlaşmaları sistem üzerinde takip edilebiliyor. Formlar sistem üzerinden üretilebiliyor. Sağlık turizmi yapan firmaların çok kolay bir şekilde bulunur olmalarını sağlıyoruz. Aslında sağlık turizmi yapan firmaları bir yerde toplamış oluyoruz. Bu onlar için de bir avantaj, hasta için de bir avantaj. Türkiye’de hizmet alabileceği bütün tesisleri tek bir yerden bulabiliyor.
Her gittiğimiz ülkede o ülkenin mevzuatına göre güncelleme yapmamız gerekiyor. Almanya’da muhasebedeki yeterlilik neyse onu al, Makedonya’daki yazar kasa sistemine dahil ol gibi şeylerimiz de devam ediyor. Yurt dışına açılmanın olmazsa olmazı. Biz teknoloji firmasıyız ve bundan hiç vazgeçmeyeceğiz.”